szept. 25
vasárnap

Hatalmasat ugrott az építőipar 2014-ben

IWIWSatartlapGoogle bookmarkFacebook

Az építőipar termelése 28,3 százalékkal szárnyalta túl februárban az egy évvel korábbit, mind a kiigazítatlan nyers, mind a munkanaptényezővel kiigazított adat szerint. Az épületek építése 21,3, az egyéb építményeké 39,2 százalékkal nőtt – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Éves összehasonlításban az építőipar teljesítménye egy éve megszakítás nélkül nőtt tavaly február óta, de eddig egyszer sem érte el még a 20 százalékos ütemet sem. A 2011-es 7,9 és a 2012-es 6,6 százalékos visszaesés után az építőipari termelés a tavalyi év egészében 9,6 százalékkal nőtt.

A tájékoztatás szerint az épületek építésének növekedése elsősorban az ipari beruházásoknak és továbbra sem a lakásépítésnek köszönhető, az egyéb építmények terén pedig a korábbiakhoz hasonlóan a vasút-felújítási munkák, az útépítések és a közműfejlesztések táplálták a növekedést. A februári kedvező időjárás is hozzájárult az építőipar teljesítményének javulásához – közölte a KSH.

ugrás2

Hasít az építőipar

Robusztus növekedést várnak

Az elmúlt időszak „meglepően robusztus” aktivitási mutatói alapján jelentősen javították közép-európai növekedési előrejelzésüket az egyik legnagyobb pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzői. A JP Morgan szakemberei az első negyedéves magyar GDP-előrejelzést 0,8 százalékponttal emelték, az éves prognózist pedig 2,1 százalékról 2,4 százalékra.

 

Szezonálisan és munkanappal kiigazítva a termelés volumene 8,3 százalékkal nőtt a januárihoz képest, amikor 1,1 százalékos volt a havi növekedés. Az épületek építése 15,3 százalékkal, az egyéb építményeké 4,2 százalékkal magasabb volt a januárihoz viszonyítva.

 

Több mint 20 százalékos növekedés tavalyhoz képest

 

Az év első két hónapjában a termelés 22,5 százalékkal emelkedett 2013 azonos időszakához mérten. Jelentésében a KSH emlékeztetett arra, hogy mind januárban, mind februárban az építőipar csak egy átlagos hónap termelésének 60 százalékát állítja elő.

ugrás3

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése – az épületépítési projekt szervezése és az épületek szerkezetépítése – februárban 46,6 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbi, alacsony bázisnál. Az egyéb építmények ágazat termelése 47,5 százalékkal emelkedett. Az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 12,4 százalékkal nőtt 2013 februárjához képest.

Csaknem 30 százalékkal nőtt az új szerződések volumene

Az idén februárban kötött új szerződések volumene 29,8 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjával összevetve. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 23,2 százalékkal csökkent. Az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződések volumene 77,9 százalékkal emelkedett az út- és hídépítésre, vasútfejlesztésre kötött nagy értékű szerződések eredményeként. Az építőipari vállalkozások 2014. február végi szerződésállományának volumene 65,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 5,8, az egyéb építményeké 86,0 százalékkal volt nagyobb, mint 2013 februárjában.

Meglehet a 10 százalék is

Kétszámjegyű, 10 százalék körüli növekedést várnak az idén az építőiparban az MTI által megkérdezett elemzők. Gabler Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint kiugróan kedvező lett az építőipar februári növekedése. Kiemelte, hogy az időjárás a tavalyinál, és az általában megszokottnál is sokkal kedvezőbb volt, ami nagyban hozzájárult a növekedéshez. A kétszámjegyű növekedés 2014-ben maradhat, ami az Erste Bank elemzője szerint 10 százalék körül alakul éves átlagban. Megjegyezte: a bázis rendkívül alacsony, az ágazat kibocsátása a 2010-es szintjén van. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője kifejtette: folytatódott az elmúlt hónapok trendje az építőiparban. Döntően az állami, európai uniós forrásból megvalósuló beruházások húzták a szektort, alacsony volt a bázis, és az enyhébb tél is segített - jegyezte meg, hozzátéve, a március-április hónapok biztosan erős növekedést mutatnak majd, de év végéig ez lassulhat. Az elemző az ágazatban éves átlagban szintén 10 százalék körüli bővülésére számít.

(forrás: MTI) 2014. április 16.

 

 

Bejelentkezés

Eseménynaptár

<< Szeptember 2022 >> 
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
2627282930