okt. 02
hétfő

Tart a felszámolási és cégalapítási láz az építőiparban

IWIWSatartlapGoogle bookmarkFacebook

 

A cégtörlések tekintetében romlottak a magyar építőipar cégstatisztikai adatai az elmúlt egy évben, és ebben 2014 első negyedéve sem hozott változást. A mögöttünk álló 12 hónapban 6063 cég szűnt meg az ágazatban, ami negyedéves átlagban 1515 céget jelent. Az időszak utolsó 3 hónapjában, vagyis az idei év első negyedévében 1562 cég szűnt meg, ami az egy éves időszakban átlagon felüli, a tavalyi első negyedévhez képest pedig 33 százalékos növekedés.

„Az ágazat megrendelés állománya és kibocsátása egy éve folyamatosan emelkedik, ennek fényében lehangoló, hogy a mikro- és kisvállalkozások nem tudnak kilábalni a válság kitörése óta tartó nehéz periódusból” – mondja Tóth Tamás, az Opten igazgatója. Az ügyvezető szerint az ágazat teljesítményének javulása a mélyépítésre, azon belül is főleg az útépítésekre koncentrálódik, a kisebb vállalkozásoknak munkát adó magasépítésben azonban nincsenek biztató jelek: sem az iroda-, sem a lakáspiac, sem pedig az ipari ingatlanok építése terén nem érződik a szerény gazdasági növekedés.

„Továbbra is rendkívül egészségtelen a cégstruktúra, hiszen a felszámolással megszűnt cégek száma változatlanul rendkívül magas” – mondja az Opten igazgatója. Minél nagyobb szerepet játszik a felszámolás a megszűnésekben, annál inkább elmondható, hogy adósságot hátrahagyó, a lánctartozások révén más cégeknek is veszteséget okozó vállalkozások dőlnek be. 2014 első negyedévében 936 cég szűnt meg felszámolás eredményeként, az arány tehát jelenleg 60 százalékot tesz ki.

„Nem javítja a kedvező fordulat esélyét, hogy a frissen indított felszámolások száma 2012 harmadik negyedéve óta nem volt olyan nagy, mint az utolsó negyedévben” – mondja Tóth Tamás. Tavaly negyedévente nem egészen 700 céggel szemben indult felszámolási eljárás, 2014 első negyedévében viszont 829 cég jutott erre a sorsra, és ez nem ad okot bizakodásra. Tóth Tamás szerint elgondolkodtató az is, hogy harmadik negyedéve emelkedik a cégalapítások száma az ágazatban. „Tavaly a harmadik negyedévben 849, a negyedikben 916, idén az elsőben viszont már 1288 új cég alakult az ágazatban.

Bár szeretnénk azt hinni, hogy ennek valamiféle fellendülés az oka, a korábban már bemutatott folyamatok ezt nem támasztják alá” – mondja az Opten ügyvezetője. Az igazgató szerint ez azt jelenti, hogy a felelőtlenül gazdálkodók és a jogszabályi kiskapukat kihasználók az építőipar fellendülésével újra aktivizálták magukat. Ezt a feltételezést sajnos az alaposabb vizsgálatok is alátámasztják, az új tulajdonosok között ugyanis nagy számban vannak olyanok, akik személyi vagy címkapcsolatokon keresztül korábban csődbe vitt és adósságot hátrahagyó cégekhez köthetők.

A cégtörlések összes céghez viszonyított arányát megyék szerinti bontásban tekintve azt találjuk, hogy a legkevésbé problémás területek Pest, Hajdú-Bihar és Győr-Moson-Sopron megye. Ezzel szemben arányaiban a legtöbb cégtörlést Tolnában, Nógrádban és Veszprémben regisztrálták.

(Forrás: OrientPress Hírügynökség) 2014.04.24.

Bejelentkezés

Eseménynaptár

<< Október 2023 >> 
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031