aug. 07
vasárnap

Európai viszonylatban is kiemelkedően nőtt a magyar GDP

IWIWSatartlapGoogle bookmarkFacebook

Hamarosan egy több mint 200 lakásból álló ház épül a fővárosi Corvin Negyedben.

Az első negyedévben az építőipar több mint 25 százalékkal növelte teljesítményét. Ez döntően az ipari beruházásoknak és a közúti fejlesztéseknek volt köszönhető.

Földi Tibor, a Cordia vezérigazgatója a Híradónak nyilatkozva úgy vélte: az ágazat még a mostaninál is jobb eredményekre képes. „Ahhoz az szükséges, hogy a magasépítés - így például az irodaépítés, hotelépítés, legfőképpen a lakásépítés - újabb megrendeléseket kapjon. Ehhez ugyanakkor szükséges lenne, hogy a lakásvásárláson az áfateher, ami most a lakások vételárának mintegy egynegyede, csökkenjen"- mondta az ingatlanfejlesztő.

0606

Az építőipar bővülése segítette leginkább a GDP-nek a várakozásokhoz képest jelentős, 3,5 %-kal növekedését az első három hónapban. De az ágazatok többsége is jól teljesített.

Tóth Gergely, a BudaCash Brókerház vezető elemzője azt mondta: egy egészséges szerkezetű növekedés alakult ki Magyarországon, hiszen az ágazatok döntő többségében jelentős bővülés bontakozott ki. Az ipar, ezen belül a feldolgozóipar, az építőipar, a szolgáltatások, illetve a lakossági fogyasztáshoz köthető szegmensek komoly húzómotorok voltak, és várhatóan ez az egészséges szerkezetű növekedés a következő negyedévekben is fennmarad – tette hozzá.

A Statisztikai Hivatal szerint hónapról hónapra egyre többet költenek a magyarok. Ez meg is látszik a boltok forgalmán.

„Az elmúlt évben megszokottak ellenére 2014 első hónapjaiban egyáltalán nem esett vissza a forgalom, sőt, el lehet azt mondani, hogy az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest jelentősen bővülni tudott. Ebből arra következtethetünk, hogy a háztartások számára nagyobb az elkölthető pénz mennyiség” - mondta Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója.

A Statisztikai Hivatal felmérése szerint áprilisban 4 százalékkal nagyobb volt a forgalom a boltokban, mint egy éve. Elemzők szerint a lakossági fogyasztás megerősödése a gazdaság tartós növekedését segítheti. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a kedvező kilátásokat megalapozzák az ipari rendelés-, illetve az építőipar szerződésállományának adatai, valamint a növekvő beruházások is.

(Forrás: Duna Híradó) 2014. 06. 04.

Bejelentkezés

Eseménynaptár

<< Augusztus 2022 >> 
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031