jún. 16
vasárnap

Nagyon hiányoznak az új lakások

IWIWSatartlapGoogle bookmarkFacebook

 

A részletes adatokból az látszik, hogy a két fontos építménycsoportban is csökkenés volt augusztusban. Az épületek építése augusztusban 5,2 százalékkal csökkent tavaly augusztushoz képest. Az egyéb építményeknél – például utak, közművek – pedig 6,8 százalékos volt a visszaesés.

„Mind az augusztusi, mind az év első nyolc hónapjára vonatkozó adatok azt mutatják, hogy bár a lakáspiac élénkülése valóban elkezdődött, az újlakás-építések még nem indultak be” – értékelte a KSH adatait Balogh László, az ingatlan.com szakembere. A kilátások sem kedvezőek, ugyanis az épületek építésére vonatkozó új szerződések állománya szintén csökkenést mutatott augusztusban. „Bár az épületek építésén belül csak egy részt jelentenek a lakások, a mérséklődés azt mutatja, hogy az ágazatból továbbra is hiányoznak az új építkezések” – fogalmazott Balogh László.

A szakértő úgy látja, az alacsony lakáshitelkamatok, a korábbi évekről elhalasztott lakásvásárlások, valamint az állami támogatások, elsősorban a családok otthonteremtési kedvezménye, fenntarthatja a keresletet a lakáspiacon, ezen belül is az újlakás-építésekre is kedvező hatással lehet a következő időszakban. „Pontos becslést egyelőre korai lenne mondani az újlakás-építésekre, mindenesetre az alacsony szintről lassan elindulhatunk a magyar piacon egészségesnek tartott szint felé, amely évi 30-40 ezer új lakás építését jelenti. Az is valószínűsíthető, hogy az újonnan megépített lakások piacra kerülése a felkapott lokációkban – például Budapesten – enyhítheti a nagy kereslet okozta lakásár-növekedés miatti piaci feszültséget” – tette hozzá a Balogh László.

(Forrás: piacesprofit.hu) 2015. október 18.

Bejelentkezés

Eseménynaptár

<< Június 2024 >> 
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930