jún. 16
vasárnap

Nem a CSOK pörgeti a lakáspiacot

IWIWSatartlapGoogle bookmarkFacebook

 

Mindez összességében az új építésű lakások beruházási célú vásárlásának élénkülését vetíti előre a következő években. A Cordia által fejlesztett Corvin Sétány lakásvásárlói például tíz év alatt akár éves 18 százalékos bruttó hozamot realizálhattak a lakásaik vételárára vetítve. A nullához közelítő jegybanki alapkamatnak is köszönhető, hogy jelentősen csökkentek mind az ingatlanfejlesztési, mind a jelzáloghitelek kamatai. Az új lakások iránti keresletet növeli a jelentős reálbér-növekedés is, valamint a fogyasztói bizalom erősödése, a jövőkép tisztulása. Vagyis a kínálati oldalon csökkentek a költségek, míg a keresleti oldalon bővültek a pénzügyi lehetőségek: ez a kombináció teremtette meg a napjainkban tapasztalható budapesti lakásingatlan-boom alapjait.

A kormányzati döntések is segítik a lakáspiacot, főként az új építésű ingatlanok áfájának 5 százalékra való csökkentése, ami újra érdekeltté tette az ingatlanfejlesztőket a lakásépítésben. A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) döntően a családi házak és nem az új lakások építését fogja megnövelni, azokat is főleg Budapest külső kerületeiben és vidéken, de természetesen az egész piacra, a használt lakások forgalmára is lesz hatása – fejtette ki Földi Péter. Emellett a Cordiánál úgy tapasztalták, hogy a közösségi szállásfoglalással foglalkozó Airbnb és a hasonló szolgáltatások térnyerése is növeli a keresletet, amit az is mutat, hogy az online szálláskínálatban jelentősen emelkedett az utóbbi időben az új lakások aránya.

Nyugat-európai árak várhatóak

Az áfacsökkentés ellenére nem mérséklődnek a lakásárak, sőt egyre inkább felzárkóznak a nyugat-európai árszínvonalhoz – hangsúlyozta Földi Péter. A Cordia vezérigazgatója ezt azzal magyarázta, hogy a lakásépítés munkaköltségei 2008 és 2016 között mintegy 30 százalékkal emelkedtek. Ebben jelentős tétel a munkaerőköltség, amely a szakemberhiány miatt tovább fog emelkedni az év során 8-10 százalékkal. Az árakat felfelé hajtja a jelenlegi szűkös kínálat, illetve a leépített kapacitások is. A kevés új lakásért már sorban állnak a vevők: a Corvin Sétány legújabb lakóépületének, a Corvin Átrium első ütemének 261 lakására nemrég egy hét alatt ötszáz potenciális vásárló regisztrált, noha a mobiltelefonnal vezérelhető „okos otthonok” induló négyzetméterára 600 ezer forintra rúg.

(forrás:  vg.hu) 2016. 03. 24.

Bejelentkezés

Eseménynaptár

<< Június 2024 >> 
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930